Concurrentiebeding

Concurrentiebeding bij tijdelijk contract

Sinds 1 juli 2015 is het bijna niet meer mogelijk om een concurrentiebeding te eisen bij een tijdelijk contract. In dit geval moet de werkgever duidelijke motivering geven waarom het van groot belang is dat er een concurrentiebeding wordt gesloten. De rechter bepaalt vervolgens of deze motivatie rechtvaardig is. Als de kantonrechter niet van mening is dat er sprake is van ‘zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’ kan het beding nietig verklaard worden.

Hoe moet de motivatie voor concurrentiebeding worden opgebouwd?

Er zitten veel haken en ogen aan het sluiten van concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd. Allereerst is een werkgever verplicht om zowel een mondelinge als schriftelijke motivatie te geven waarom er volgens hem sprake is van bedrijfs- of dienstbelang. Het gaat dan meestal over werknemers die een sleutelrol spelen in een belangrijke functie. Hierdoor is het nodig om de werknemer informatie te geven, deze belangrijke informatie kan het bedrijf schade toebrengen als het uitlekt.
De werkgever moet in de schriftelijke motivatie aangeven wat de functie is van de werknemer, wat de speciale werkzaamheden zijn en wat het belang is dat er bescherming geboden wordt over de kennis van de werknemer. Vervolgens zal de kantonrechter besluiten of dit verzoek wordt ingewilligd.

Wat is het voordeel van de werkgever bij een concurrentiebeding?

Wat zou überhaupt de reden zijn dat een werkgever een concurrentiebeding wilt sluiten tijdens een contract voor bepaalde tijd? Afgezien van de voor de hand liggende redenen is er vaak nog een andere reden waarom werkgevers snel kiezen voor het beding. Als werkgevers u graag in dienst willen houden maar bang zijn dat concurrenten u misschien wel meer kunnen bieden in de vorm van salaris of opleiding, kunnen ze u proberen te binden met concurrentiebeding. Doordat het voor u moeilijker is om ergens anders aan de slag te gaan, zal u eerder geneigd zijn om bij uw werkgever te blijven. Dit is dan ook de reden dat het juridisch is besloten dat concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd bijna nooit geldig is. Anders kan het voorkomen dat werknemers, nadat hun contract niet verlengt is, werkeloos thuis komen te zitten.

Wat moet u doen als uw werkgever vraagt om te tekenen?

Zeker als u een contract heeft voor bepaalde tijd is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een advocaat of adviseur in deze kwestie. Concurrentiebeding bij een tijdelijk contract is bijna nooit nodig en maar weinig werkgevers krijgen toestemming om dit toe te passen op werknemers met een tijdelijk contract. Ga dus eerst na wat de beweegredenen van uw werkgever zijn en teken nooit iets zonder alles duidelijk op een rijtje te hebben.

Vragen over concurrentiebeding

Heeft u vragen over concurrentiebeding waar u zelf niet uit komt? Wilt u advies als werkgever of werknemer? Voor antwoorden en advies kunt u terecht bij ons team. Wij hebben al meerdere zaken van concurrentiebeding behandeld en geven u graag vrijblijvend advies.